Kaikki, mitä olet halunnut tietää porealtaista! | Pirkkala, Tampere, Pirkanmaa

Mitä terveydellisiä hyötyjä ulkokylpemisestä saattaa olla?

Verenkierron paraneminen

Porealtaan lämmin vesi laajentaa verisuonia, joka puolestaan parantaa verenkiertoa. Tämä on oikeastaan perusta sille, miksi porealtaassa vietetty aika on hyväksi kaikille.

Kivunlievitys

Jos sinulla on kroonisia tai tapaturmista aiheutuneita luustokipuja, veden noste auttaa lievittämään painetta näillä alueilla. Esimerkiksi krooninen selkäkipu helpottaa usein, kun saadaan selkärangalta paine pois, ja lämmin vesi aktivoi ”hyvän olon” välittäjäaineiden liikehdintää. Tätä voidaan vielä tehostaa säädettävillä poreilla ja ergonomisilla istuimilla porealtaassa.

Kehon puhdistus

Ulkoporealtaat ovat kuumia. Kehomme tekee jatkuvasti töitä sisäisen lämpötilamme neutralisoimiseksi. Näin ollen kuumassa altaassa luonnollinen jäähdytysjärjestelmämme – hikoilu – huuhtoo pois toksiineja eli myrkkyjä ja muita ei-toivottuja aineita, joita elimistöömme kerääntyy. Tämä ei kuitenkaan poista liikunnan tarvetta, mutta se on erittäin tehokas ja luonnollinen tapa huolehtia omasta kehostamme.

Rentoutuminen

Syrjäytetäänpä tiede hetkeksi. Tärkein etu, mitä poreallas tarjoaa, on kehon ja mielen rentoutuminen. Sen täytyisi olla osa jokapäiväistä elämäämme. Arjen pienet vastoinkäymiset aiheuttavat stressiä joka päivä, vaikka sitä kuinka yrittäisi välttää. Poreallas tarjoaa ihanteellisen levähdystauon tähän myrskyyn. Voimme ladata henkiset paristomme ja hyödyntää veden antaman nuorennusleikkauksen.


Onko jotain riskejä tai riskiryhmiä, joille ulkokylpemistä ei suositella?

Mikäli epäilee terveytensä puolesta, on aina varminta keskustella ensin oman lääkärinsä kanssa, mikä on hänen mielipiteensä porealtaan soveltuvuudesta itselleen.


Onko atooppisesesta ihosta kärsivälle saatavissa altaan hoitoon kemikaaleja, jotka eivät rasita ihoa?

Yleensä Spa100 kloorivapaa allaskemia sopii atoopikollekin, jolla esimerkiksi kloori kuivattaa ihoa. Toki asia kannattaa aina varmistaa ennakkoon.


Millainen on ihanteellinen veden lämpötila altaassa?

Ihanteellinen lämpötila on +37–38 astetta.


Miten poreallasta hoidetaan?

Porealtaan hoito on yksinkertaista ja vaivatonta. Altaassa on suodatin, jonka läpi vesi suodattuu automaattisesti päivittäin. Se poistaa tehokkaasti likaa vedestä. Suodattimien lisäksi altaaseen lisätään käytön mukaan kemikaaleja – aivan kuten uima-altaisiinkin. Yleisin allaskemikaali on kloori, mutta jos kärsit herkästä ihosta tai kloorin tuoksu on liian voimakas, on saatavilla myös kloorivapaita kemikaaleja.

Suodattimet tulee vaihtaa 3–4 kuukauden välein, ja altaan vesi vaihdetaan 2–3 kertaa vuodessa riippuen altaan käyttötiheydestä. Altaasta riippuen vesimäärä on yleensä 1100–1600 litraa.


Millaisia porealtaita saa edullisellä budjetilla? Mistä hinnat lähtevät?

Edullisimmillaan altaan saa noin 5000 eurolla. Tämä tarkoittaa kuitenkin, että suuttimien ja pumppujen lukumäärää on pienennetty tai pumppujen tehoja on pienennetty.


Mitä toimintoja voi hankkia, jos haluaa panostaa toden teolla ulkotiloihin sijoitettavaan porealtaaseen?

Altaiden tärkeimpiin ominaisuuksiin kuuluvat istuinten ergonominen muotoilu, suuttimien tarkalleen valitut sijainnit ja muodot sekä pumppujen tehot. Altaan tulee myös olla tarpeeksi syvä, etteivät hartiat jää vesirajan yläpuolelle. Tämä siksi, ettei kylmä viima talvella pääse yllättämään.

Altaan ominaisuuksia ja turvallisuutta voidaan kuitenkin parantaa lukuisilla lisävarusteilla, kuten Wi-Fi-etähallintajärjestelmällä, jolloin allasta voidaan seurata vaikka matkoilta käsin. Portaat, kaiteet, suuttimien valot ja muut lisävarusteet lisäävät altaan käyttömukavuutta.


Miten allas pitää perustaa? Kuinka paljon altaat painavat täytettyinä?

Altaan perustan on oltava tasainen ja routimaton. Laadukkaat altaat eivät vaadi betoniperustaa, sillä niissä on tukeva rakenne itsessään ja lisäksi kestävä pohja. Yleisimpiä perustamistapoja ovat kuitenkin terassi, betonilaatta tai laatoitus. Altaiden kuivapaino on yleensä 300–400 kg, ja altaan koosta riippuen vettä tulee noin 1100–1600 litraa. 


Kuinka paljon altaat kuluttavat energiaa, ja mikä olisi edullisin tapa lämmittää niitä?

Energiankulutus mietityttää monia, ja tässä piilee monen edullisen altaan ongelma. Altaan eristäminen on asia, jossa ei voida säästää, kun asutaan Pohjoismaissa. Kun allas on eristetty oikealla tekniikalla ja riittävän hyvin, sen käyttökustannukset ovat noin 30–35 euroa kuukaudessa. Kun eristäminen on laadukkaasti tehty, voidaan altaan lämpötila pitää jatkuvasti kylpyvalmiudessa.


Minkälaista ulkoallasta suosittelet lapsiperheelle? Millaista taas eläkeläispariskunnalle?

Poreallasta valittaessa on parasta ottaa koko perhe mukaan ja koeistua altaat. Näin saadaan paras allas juuri oman perheen käyttötarpeita vastaavaksi. Altaita on saatavilla aina pienistä kahden henkilön altaista isoimpiin jopa kahdeksan henkilön altaisiin.


Miten kylvetään talvella oikeaoppisesti? Laitetaanko pipo päähän? Kauanko altaassa voi oleskella?

Oikeaoppinen kylpeminen on jokaisen tottumuksien mukainen. Suositeltavaa olisi käyttää talvella pipoa. Ihanteellinen kylpyaika on noin 20 minuuttia kerrallaan. On muistettava, että peseytymätön ihminen likaa vettä 300 kertaa enemmän kuin peseytynyt. Kannattaa siis ottaa tavaksi mennä altaaseen aina suihkun kautta!


Altaan valinta

Oikean altaan valitseminen on monelle hankalaa. Sen takia siihen kannattaakin valmistautua etukäteen. Tulet kuulemaan paljon erilaisia teorioita ja näkemyksiä kunkin valmistajan tuotteista. On olemassa useita erilaisia koulukuntia siitä, kuinka paras ulkoporeallas rakennetaan. Sinun tulee kuunnella tarkasti näitä syitä, miksi juuri heidän allas tulisi ostaa. Kuuntele myyjää, mutta muista myös käyttää omaa maalaisjärkeäsi!

Mieti valmiiksi kysymyksiä, jotka ovat sinulle tärkeitä. Ota muistio ja kynä mukaan. Kirjoita asioita ylös ja varmista, että saat vastauksen jokaiseen kysymykseen. Älä pelkää keskeyttää myyntipuhetta, jos et ymmärrä myyjän puheita!

Tärkeimmät asiat, joihin tulee kiinnittää huomiota oikean altaan valinnassa:

  • Onko altaassa umpinainen ja kestävä pohja, jonka reunat nousevat ylös? Lasikuitupohja on kestävin.
  • Kuinka vahva ulkokuori altaalla on? Jotkut ovat todella ohuita!
  • Kuinka allas on eristetty? Paras vaihtoehto on, että altaan ulkokuori, pohja sekä kansi on eristetty. Näin ollen kaikki sähkölaitteet, putket ja koneistot ovat eristeen ja lämpimän altaan välissä, jolloin sähkömoottoreista syntyvä hyötylämpö ohjataan suoraan altaan veteen. Tällä tyylillä myös koneisto on suojassa pakkaselta. Suuri etu tässä on myös, että jos altaaseen tarvitsee tehdä päivityksiä tai huoltoja, kaikki tarkastusluukut altaiden kyljissä ovat avattavissa. Myös putkistoihin ja suuttimien pohjiin päästään helposti käsiksi!

Täysuretaanialtaat ovat hankalia korjata, koska putkisto ym. ovat uretaanin seassa ja koneisto on usein kylmässä tilassa sähkökatkon yllättäessä.
Eristeenä uretaani toimii hyvin.

  • Suuttimien säädettävyys? Voiko jokaisen suuttimen sulkea tarvittaessa? Ovatko ne pyöriviä tai voiko niitä suunnata, jotta hierontaa saadaan juuri sinne, minne se halutaan? Voiko jokaisen suuttimen vaihtaa tarvittaessa itse ilman työkaluja? Voiko suodattimet helposti vaihtaa ja pestä?
  • Onko altaan kansi kunnolla eristetty? Kannen tulee olla kunnolla kosteudelta suojattu, sillä märkä kansi ei eristä.
  • Kestääkö altaan kansi kävelyä?
  • Mikä on altaan takuu ja voiko korjausta tehdä helposti itse? Kannattaa huomioida, että täysuretaaniallas on hankala korjata itse.